de Psihosexolog Nadia Cupșa

Disfuncția erectilă, ce este aceasta?
 
 Unul din zece bărbaţi trece printr-o situație de pierdere temporară a erecției, spontan și indiferent de vârstă.

Din păcate, doar 10% din cei care se confruntă cu o disfuncție erectilă, caută din păcate, ajutor specializat. Chiar dacă un astfel de incident urmat de adresarea la un specialist poate preveni din timp, alte probleme colaterale de sănătate.

Numărul celor afectați de o disfuncţie erectilă creşte din păcate o dată cu vârsta. Studiile arată că peste 60% dintre bărbaţi s-au confruntat cu o astfel de situație până la vârsta de 35 de ani.  

Factorii pierderii unei erecţii pot să fie de natură fizică și/sau psihologică.

Cauze fizice ale unei disfuncții erectile
 
–  probleme de circulaţie sanguină spre penis

– boli cardiovasculare şi medicația specifică

– afecțiuni ale nervilor care irigă zona pelviană și care merg înspre sau dinspre penis

– dereglări hormonale

– efecte colaterale ale unor medicamente, de exemplu, antihipertensivele

– alcoolul

– drogurile

– diabetul zaharat

– fumatul, personal l-aş numi bombă cu efect întârziat

– valori ridicate ale colesterolului

– boli care afectează ţesutul erectil al penisului

– boli cornice, de exemplu, insuficienţele renale sau hepatice

– toxinele din mediu de muncă

– obezitatea și sedentarismul

– tratamentele cu medicamente de sinteză cum ar fi antihipertensivele, diureticele, tratamentele estrogenice și antiinflamatoare.

 

Cauzele psihologice care predispun la o disfuncție erectilă

– anxietate

– stresuri la locul de muncă sau acasă

– conflicte conjugale repetate şi frustrări cumulate

– depresie

– instalarea unei monotonii sexuale

– orientări sexuale nesoluţionate

– libido scăzut

–  suprasolicitare fizică, psihică sau intelectuală

Bărbaţi care au erecţii în anumite condiții și totuși în alte circumstanțe ba, sugerează o cauză de natură psiho-emoţională. Factorii declanşatori pot fi: un conflict intens în relația de cuplu, întreruperi bruște sau situații neplăcute și neașteptate în timpul actului amoros, diversele stresuri de peste zi.

Prima recomandare este consultarea unui medic urolog. În urma unui astfel de consult, de multe ori problema s-a dovedit a fi una de natură psihologică, iar aceasta se tratează doar la psihologul specializat în sexologie sau psihosexologul.

Cauzele fizice sau psihologice care le-am enumerate pot avea efecte și asupra dorinţei sexuale.

 

Se recomandă ca bărbatul să discute despre problema lui cu
iubita sa?

 
Cunoști vechea zicală care spune „o problemă împărtăşită în cuplu este pe jumătate rezolvată”? Ei da, se aplică foarte bine aici. Uneori femeia, își evaluează propria atractivitate prin “erecția” bărbatului  această atitudine poate duce tocmai la disfuncţia erectilă deoarece crește astfel la bărbat, anxietatea de performață.

 Uneori, o simplă discuție sinceră a problemei cu iubita, uşurează presiunea emoţională şi totul reintră în normalitate, capacitatea erecției este din nou la cote maxime. Este adesea folositor ca femeia să îl însotească pe iubitul ei la psiholog.

 

Recomandări
 
   
Situaţia poate fi una trecătoare o dată cu eliminarea factorilor care au generat inițial disfuncția erectilă și într-un mod cât se poate de firesc erecția să revină la limitele normale.

Totuși câteva îmbunătăţiri legate modul sănătos de viaţă merită a fi luate în considerare cum ar fi: renunţatul la fumat, eliminarea consumului de alcool şi reducerea stresului şi a anxietatii însă de cele mai multe ori dacă aceste situații nu ne-au adus mai devreme la psihoterapeut, iată că efectele fizice ale acestor situații ne face să apelăm la colaborarea cu psihologul.

 

Terapia psihosexuală individuală sau de cuplu

Dacă factorii psihologici sunt cauza principală pentru disfuncţia erectilă, atunci recomandarea vine în direcția consilierii psihosexuale individuale, sau de cuplu atunci când factorii cauzatori sunt tensiunile, conflictele și neînțelegerile din relația de cuplu.

Restabilirea armoniei în cuplu și cultivarea unor abilități sănătoase pentru gestionarea fireștilor conflicte din cuplu, se va reflectă surprizător de pozitiv şi în viaţa intim – amoroasă a cuplului.

Terapia psihosexuală este de multe ori completată şi cu alte forme de recomandări specializate și personificate. Iată câteva recomandări:

Învățarea relaxării

Dacă erecţia apare în timpul somnului, adică când relaxarea este la loc de cinste, atunci tehnicile de relaxare sunt mai mult decât salutare, înaintea şi în timpul actului amoros.

A avea încredere în reuşită

Cultivarea unei atitudini mentale optime, pozitive şi încrezătoare orientată spre succesul acţiunii are efecte de excepţie.

Analogic, este ca şi atunci când te afli la volanul maşinii și în loc să fi atent la factorii din trafic, tu ai fi atent doar la cum ai putea avea un  accident. Gândește-te, cum faci atunci când șofezi?

Gândește mereu că ai o erecție excelentă ori de câte ori dorești și vei observa că atititudinea ta va face diferența în mai bine.

Remedii naturiste: maca, yohimbe (respectând cu strictețe dozele recomandate)

Tonifierea muşchilor abdominali şi a muşchilor sexuali

 Ca orice muşchi din corpul nostru, muşchii sexuali au și ei nevoie să fie antrenaţi iată câteva sexerciţii:

– urinarea fracţionată, cu cât mai multe fracţionări cu atât performanţa
creşte.

– exercitiile Kegel correct executate o oră pe zi fac minuni.

 

Dispozitivele sexuale

– dispozitivul cu vacuum marește prin presiune mecanică circulația sângelui în penis, similar unei erecţii naturale. Odată ce s-a ajuns la erecţie optimă, se plaseză o bandă de tensiune la baza penisului pentru menţinerea erecției. Un aspect foarte important este ca inelul de tensionare să fie îndepărtat după nu mai mult de 30 de minute.

 

Exerciţiul de dimineață pentru erecţie
 

Stând în picioare, la voinţă, se urmăreşte obținerea unei erecţii. Poți fi ajutat de iubita ta printr-un masaj delicat al penisului sau gândindu-te la o imagine excitantă. Când erecţia devine suficient de puternică probăm dacă poate “susține” un prosop aşezat ca pe un cuier! Începem cu un prosop mai ușor.

 Pe măsură ce măiestria şi încrederea crește, învaţă să-ți relaxezi erecţia, iar apoi s-o generezi din nou. Fiecare nouă erecţie va trece testul “susținerii” prosopului. Patru erecţii consecutive, urmate de relaxare constituie un ciclu complet.

Acest simplu sexerciţiu ajută la prelungirea vieţii sexuale deoarece prin practica lui, muşchii erectili se menţin în condiţii optime şi aduce un tonus excelent.

Cauţi sexolog?
Cabinet de psihologie